Akateemikko Juha Leiviskä

Arkkitehti ja akateemikko Juha Leiviskä tunnetaan tinkimättömänä oman tiensä kulkijana. ”Kaikki kaunis on pyhää. Ei ole mitään väliä sillä, onko se kesämökki vai sakraalirakennus".

Juha Leiviskä (s. 1936) on palkittu useilla kansainvälisillä palkinnoilla, mm. italialaisen Accademia Nazionale dei Lincei -tiedeakatemian myöntämällä Antonio Feltrinelli –palkinnolla kesällä 2008.

Leiviskä arvelee, että arkkitehtiemme menestys johtuu osaltaan historiasta ja perinteestä, mutta myös  yhteiskunnallisesta asennoitumisesta, joka pyrkii luomaan hyvää ympäristöä kaikille.

”Arkkitehtuuri on väärin ymmärretty, jos se ymmärretään muuna kuin ympäristönä, joka tekee hyvää ihmiselle”, sanoo Leiviskä. Hän vertaa arkkitehtuuriaan musiikkiin, ja myös hänen töistään puhutaan usein musiikkitermein.

Leiviskän sakraaliarkkitehtuurin kaari on ainutlaatuinen koko maailmassa. Hänen päätöitään ovat muun muassa Myyrmäen kirkko Vantaalla ja Männistön kirkko Kuopiossa.

”Kaikki uskonnot ovat kutakuinkin sama asia. Sellainen arkkitehtuuri on pyhää, joka lohduttaa.” sanoo Leiviskä. Hän on myös teologian kunniatohtori.

 

Lähde: Rita Landström, Yle